2010. december 1., szerda

Tippek az adventi őrület enyhítésére

Rendhagyó adventi kalendárral készültünk - végigkövetjük, hogyan őrizheted meg testi egészséged, lelki egyensúlyod az év talán legstresszesebb időszakában. Vedd idén könnyebben a karácsonnyal járó akadályokat!

December 1. : Végy egy mély levegőt…

...és tudatosítsd magadban, hogy a következő időszak bizony kihívásokkal teli lesz. Ha ezt tudomásul veszed, máris tettél egy lépést afelé, hogy ne a stressz kontrolláljon téged, hanem épp fordítva. Hogy testileg is relaxált állapotba tudj kerülni, gyakorold a hasi légzést: ez segít lecsillapítani a gondolataidat, emellett izmaidat is ellazítja. Végy orrodon levegőt, tartsd benn 5 másodpercig, majd fújd ki a szádon keresztül. Ismételd meg ezt hússzor, és meglátod, pulzusod szépen rendeződik, ahogy izomfeszültséged is enyhülni fog.

December 3. Ne csak egyél, tápláld is immunrendszeredet!

A stressz egyébként is gyengíti szervezeted védekezőképességét, pláne, ha még étrendedre sem figyelsz oda… Immunrendszered szempontjából a C-vitaminban, vasban és cinkben gazdag étkezés lesz a kulcs: ezeket akár étrendkiegészítőkkel, akár zöldség-gyümölcs vagy teljes kiőrlésű gabona által viszed be szervezetedbe, segítenek 100%-os formában élvezni az adventi időszak szépségeit.

December 5. Hozd előre a karácsonyi nagytakarítást!

… vagy legalábbis oszd be úgy a teendőidet, hogy ne az utolsó napokban kelljen fenekestül felforgatnod a teljes lakást. Fenntartani sokkal egyszerűbb lesz néhány hétig a tisztaságot, mint aranyvasárnap fejvesztve kapkodni, míg a kalács a sütőben sül, a fáradtságtól pedig szinte már alig látsz.

December 7. Ne utolsó percre hagyd a vásárlást!

Az igazán ügyesek már nyáron vagy Black Friday napján beszerezték az ajándékok nagyját - a lényeg, hogy a karácsonyt közvetlenül megelőző shopping-őrületet próbáld elkerülni. Ha egyébként úgy érzed, némi anyagi segítségre lesz szükséged az évvégi költségeid miatt, válassz olyan kölcsönt, melynek törlesztése hosszú távon sem terheli meg a családi kasszát. A megfelelő mértékű hitelösszeg meghatározásához használj online kalkulátort, magát a kölcsönfelvételt pedig intézd online, így a sorbanállást ezen a téren legalább meg tudod úszni.

December 12. Böjtölj és óvd a májad!

Jelölj ki a hónapban néhány olyan napot, amikor jelentősen visszafogod a kalória-, és főképp a szénhidrátbevitelt.

A májadat máriatövissel készítheted fel a nagybani alkoholfogyasztásra (ami azért, valljuk be, karácsony és szilveszter környékén nem ritka). Az évszázadok óta használt gyógynövény nemcsak az alkohol szervezetedre gyakorolt hatását enyhíti, hanem általános gyulladáscsökkentő és antidepresszáns hatása is van. A karácsonyi időszakban emiatt pont ideális: vedd magadhoz kapszulában vagy tea formájában!

December 15. Tölts időt egyedül is!

December közepéhez érkezve, lassan ideje beiktatnod egy napnyi “én-időt”. A céges buli, a karácsonyi rokonlátogatás és a szilveszteri party amellett, hogy jó társaságban feltölt és kikapcsol, rengeteg energiádat is felemészti, főképp ha az introvertáltabbak táborát erősíted.

A coachok azt javasolják, előzzük meg a “közösségi kiégést” - próbáld meg úgy szervezni, hogy még a nagy hajrá előtt kivehess egy “szabadnapot” a társasági életből. Kapcsold ki a mobilod, feküdj bele egy kád illatos fürdővízbe, olvass bele kedvenc regényedbe. Ha családos vagy, a mini vakációhoz kérheted barátaid, férjed vagy a nagymama segítségét. Meglátod, a rápihenés megtérül majd!

Dec. 18. Csínján a koffeinnel, és a túlízesített kávékölteményekkel


Persze, tudjuk: pörgés is van, fáradt is vagy, de a mókuskerék taposása közepette se feledkezz meg tested jelzéseire odafigyelni! Ha a túlzott kávéfogyasztás tüneteit érzed magadon (magas pulzus, szédülés, alvászavarok), akkor itt az ideje visszafogni a feketéből és “kajakóma”, vagy energiahiány esetén inkább a friss levegőt segítségül hívni. Arról pedig már nem is beszélve, hogy ha cukorral és tejszínnel iszod, netán a habos, sütőtökös vagy mogyorós frappucinoért vagy oda, a forró ital a kalóriabeviteledet észrevétlenül is megdobja pár jó pár számjeggyel - márpedig decemberben az amúgy sem egy szűkös érték.

Dec. 20. Ki a friss levegőre!

Könnyű ellustulni a fűtött lakásban, pedig a túlzott begubózás hosszú távon inkább csökkenti energiaszintedet. Fogd karon párodat, barátaidat, gyerekeidet, és induljatok városi vagy erdei túrára! Télen is rengeteg lehetőség van szabadtéri mozgásra, a korcsolyától elkezdve a kutyásétáltatásig. Ettől nem csak fejed tisztul ki, hanem vérkeringésed is javul.

Dec. 22. Gondold újra az édességeket!


Az internet telis tele van izgalmasabbnál izgalmasabb, mégis egészséges sütirecepttel. Akár a hagyományos zserbót turbózod fel sztíviával, akár egy 100%-ban “bio receptet” próbálsz ki, teszel egy szívességet szervezetednek - és a januári tükörképednek is.

Dec. 24. Szenteste: csillagszóró, gyomorégés

Kicsit prózaian zárjuk adventi kalendárunkat, de a túlevés, a zsíros és cukros ételek, italok fogyasztása ünnepekkor rengetegeknél okoz gyomortáji panaszokat. Megelőzésükhöz tarts szünetet a fogások között, egyél lassan és kis adagokat, a szénsavas italokat pedig próbáld korlátozni. Ha a gyomorsav zavar az alvásban, igyál egy kamillateát és magasítsd meg a párnádat. Így lesz igazán “csendes az éj”.

http://mindenkilapja.hu/bejegyzes/tippek-az-adventi-orulet-enyhitesere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése